Szeretettel köszöntelek a ÜZLETELŐ klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜZLETELŐ klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜZLETELŐ klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜZLETELŐ klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜZLETELŐ klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜZLETELŐ klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜZLETELŐ klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜZLETELŐ klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A szakmai szervezetek szerint komoly válságban vannak a hazai éttermek. Van olyan igen neves étterem, amely az „új igényeknek megfelelően” bezárt, sokan egyik napról a másikra működnek, de a gasztronómiai szervezetek szerint nem is a pénzügyi válság okozza az igazi gondot.
Decemberben jól látható volt, hogy a multicégek itteni képviseletei 80 százalékban lemondták karácsonyi partijaikat. Ez minden bizonnyal a pénzügyi válságnak volt tulajdonítható. Ezek alapján feltételezhető, hogy az előttünk álló válság egyik vesztesei a cégekre építő éttermek, a rendezvényekre szállító catering cégek lehetnek – mondta lapunknak a Bock Bisztró séfje és tulajdonosa, Bíró Lajos.
Fotó: MTI
Gazdasági szakemberekkel konzultálva a vendéglátós pesszimista
számításai alapján arra lyukadt ki: májusig a jelenlegi éttermek
harmada húzhatja le a redőnyt. A szakmában 1969 óta dolgozó vendéglős
úgy véli, hogy a rendezvényes vendéglátók mellett a nagy 100-200 fős
vendégszámra berendezkedett éttermek lehetnek majd még bukóágban, míg a
30-40 vendégre építő helyek könnyebben átvészelhetik a nehezebb
időszakot. Ezek az éttermek a költségek megfogásával, leépítéssel ugyanis „áramvonalasabbá” tehetik az üzleteiket az ellenszélben.
A
munkanélküliek számának növekedése egyébként már érzékelhető az
ágazatban. Míg korábban három-négy hét alatt volt négy-öt jelentkező,
addig manapság két nap alatt lehet 40-50 aspiráns közül válogatni.
A tapasztalatok alapján az ilyen válságokat leginkább a luxuséttermek szenvedik meg. Bár a jól szituáltabb réteg talán kevésbé viseli meg a recessziót, de sokkal érzékenyebben reagál rá, és elkezd tartalékolni. A hivatalos protokolláris
munkaebédeket, munkavacsorákat ilyenkor ritkítják, a magánéletben pedig
olcsóbb helyet választanak. Az ár/érték aránynál az ár irányába lesznek
érzékenyebbek.
A vendéglátás komoly gondja, hogy nincs megfelelő
számú polgári réteg, amely a kisvendéglők középső szegmensét jelentené.
Vagy olcsó kifőzdék vannak, ahol az ár és a mennyiség számít, vagy
csúcsgasztronómiai éttermek.
Éttermek a teljes összeomlás szélén?
Pletykaszinten
már lehet arról hallani, hogy Budapest egyik legexkluzívabb étterme, a
Gresham Palotában üzemelő Páva bezárt, az ugyancsak az élvonalba
tartozó Lou Louról pedig arról pletykál a szakma, hogy több mint
százmillió forintos adósságával a redőnylehúzás határán áll. Ahogyan
arról is beszélnek, hogy a nemrég nyitott Costes is kilátástalan
gondokkal küzd.
Fotó: MTI
Bár a vendéglátók szövetségének honlapja szerint a vendéglátás gazdasági helyzetét jól ismerik, és mindenkor aktualizált képük van róla, a szervezet csak január végén tudna adatokat adni a vendéglátóegységek forgalmáról, így csak a legutóbbi, novemberig aktualizált szállodai mutatószámok állnak rendelkezésre. A legutolsó KSH-adatok szerint a tavalyi év első tizenegy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel négy, a vendégéjszakák száma három százalékkal csökkent. A bruttó szobaárbevétel folyó áron összességében 4 százalékkal csökkent, emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el. A legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi három- és a fővárosi négy- és ötcsillagos egységekben volt. Augusztus óta majdnem minden hónapban – Nyugat-Magyarország kivételével – szinte minden régióban csökkent a vendégforgalom. A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban az összes kategóriában átlagosan 61 százalék fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 46–64 százalékos foglaltságot mértek.
A vidéki éttermek fele máról holnapra él
A
turisztikai vesztes pozíciót látszik alátámasztani Böröcz Lajosnak, a
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége főtitkárának
szavai, aki azt állítja, hogy tavaly augusztusa óta a vendéglátásban a
helyzet folyamatosan romlik. Ez a szállodákban alacsonyabb átlagárakban
és romló foglaltsági mutatókban mutatkozott meg. A szilveszteri kép is
vegyes. Egyes szálló- és vendéglátóhelyek számára kiválóan sikerült, az
átlag azonban az előző időszakokat alulmúló, sok év óta a legrosszabb
mutatókat előállító év vége volt. Sokat rontott a helyzetünkön a
repülőtéri, majd a később az ehhez csatlakozó vasúti sztrájk is. Az
idei év pedig a jóslata szerint még rosszabb lesz, mint a tavalyi, a
szállodák előszerződései jóval hátrébb állnak, mint az előző évben,
valamint alacsonyabb átlagár és foglaltság várható.
Fotó: MTI
fn.hu
|
|
Gulybán Barnabásné 3 hete új blogbejegyzést írt: Ajánlás a BestAMB programról
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
De hogyan lesz pénz abból, ami ingyenes?
KI AKAR megoldást gondjaira?
ONLINE VÁLLALKOZÁS minimális befektetéssel. OTTHONÁBÓL végzett internetes munkával hosszú távú, biztos jövedelem kiegészítés.
Passzív jövedelem az interneten, otthonából napi pár perces online munkával. Az aukciós oldal bevételéből jutalékot fizet.