Szeretettel köszöntelek a ÜZLETELŐ klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜZLETELŐ klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜZLETELŐ klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜZLETELŐ klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜZLETELŐ klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜZLETELŐ klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜZLETELŐ klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜZLETELŐ klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A szakmai szervezetek szerint komoly válságban vannak a hazai éttermek. Van olyan igen neves étterem, amely az „új igényeknek megfelelően” bezárt, sokan egyik napról a másikra működnek, de a gasztronómiai szervezetek szerint nem is a pénzügyi válság okozza az igazi gondot.
Decemberben jól látható volt, hogy a multicégek itteni képviseletei 80 százalékban lemondták karácsonyi partijaikat. Ez minden bizonnyal a pénzügyi válságnak volt tulajdonítható. Ezek alapján feltételezhető, hogy az előttünk álló válság egyik vesztesei a cégekre építő éttermek, a rendezvényekre szállító catering cégek lehetnek – mondta lapunknak a Bock Bisztró séfje és tulajdonosa, Bíró Lajos.
Fotó: MTI
A vendéglők harmada szűnhet meg idén
Gazdasági szakemberekkel konzultálva a vendéglátós pesszimista
számításai alapján arra lyukadt ki: májusig a jelenlegi éttermek
harmada húzhatja le a redőnyt. A szakmában 1969 óta dolgozó vendéglős
úgy véli, hogy a rendezvényes vendéglátók mellett a nagy 100-200 fős
vendégszámra berendezkedett éttermek lehetnek majd még bukóágban, míg a
30-40 vendégre építő helyek könnyebben átvészelhetik a nehezebb
időszakot. Ezek az éttermek a költségek megfogásával, leépítéssel ugyanis „áramvonalasabbá” tehetik az üzleteiket az ellenszélben.
A
munkanélküliek számának növekedése egyébként már érzékelhető az
ágazatban. Míg korábban három-négy hét alatt volt négy-öt jelentkező,
addig manapság két nap alatt lehet 40-50 aspiráns közül válogatni.
A tapasztalatok alapján az ilyen válságokat leginkább a luxuséttermek szenvedik meg. Bár a jól szituáltabb réteg talán kevésbé viseli meg a recessziót, de sokkal érzékenyebben reagál rá, és elkezd tartalékolni. A hivatalos protokolláris
munkaebédeket, munkavacsorákat ilyenkor ritkítják, a magánéletben pedig
olcsóbb helyet választanak. Az ár/érték aránynál az ár irányába lesznek
érzékenyebbek. Fotó: MTI
A vendéglátás komoly gondja, hogy nincs megfelelő
számú polgári réteg, amely a kisvendéglők középső szegmensét jelentené.
Vagy olcsó kifőzdék vannak, ahol az ár és a mennyiség számít, vagy
csúcsgasztronómiai éttermek.
Éttermek a teljes összeomlás szélén?
Pletykaszinten
már lehet arról hallani, hogy Budapest egyik legexkluzívabb étterme, a
Gresham Palotában üzemelő Páva bezárt, az ugyancsak az élvonalba
tartozó Lou Louról pedig arról pletykál a szakma, hogy több mint
százmillió forintos adósságával a redőnylehúzás határán áll. Ahogyan
arról is beszélnek, hogy a nemrég nyitott Costes is kilátástalan
gondokkal küzd.
Míg az első hír igaz, a másik pletyka talán megalapozott, addig
a harmadik információt cáfolta Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda
ügyvezetőjeként ismert étteremtulajdonos. „Mikor a Costes étterembe
résztulajdonosként nemrég beszálltam, és átalakítottuk, akkor az első
két év veszteségét egyértelműen bekalkuláltuk. Ha a harmadik évben is
veszteségesek lennénk, akkor lenne ok aggodalomra, de fél év után
egyáltalán nem jelent gondot a vendéglátásban mostanában tapasztalható
hullámvölgy” – válaszolta az FN-nek Gerendai. Ő egyébként nem tart a
válság hatásától. Szerinte szinte az összes jó nevű nagy étterem mögött
tőkeerős befektetők állnak.
Bár a Four Seasons Hotel Gresham
Palace Budapest Páva étterme is rendíthetetlen pontnak tűnt a hazai
csúcsgasztronómiában, mint étterem most mégis bezár. Ez a lépés a
szálloda szemszögéből igazi előrelépés, mert így „jobban meg tudnak
felelni az aktuális igényeknek”. A hotel PR-menedzsere, Hornok
Krisztina elmondta: „A Páva étterem a jövőben rendezvényteremként fog
működni. A szálloda vezetése a döntéssel a rendezvénykapacitás
bővítését célozza meg. Mindemellett a Gresham Kávéház Simone Cerea
konyhafőnök vezetése mellett továbbra is a megszokott magas színvonalon
várja a vendégeket magyar és nemzetközi ételekkel.” Így a váltás talán
nem is olyan drasztikus. Mindenesetre a magas szintű konyha hazai
fizetőképes keresletéről azért jól árulkodik.
A Lou Lou
esetében azonban a tulajdonos, Rudits Károly nem igyekszik szépíteni a
helyzetet. „Valóban nagyon nehéz időszakot élünk át, de akinek a
halálhírét keltik, az általában sokáig él” – mondta lapunknak
bizakodóan a vendéglős, aki szerint ilyen nehéz helyzettel a 12 éves
működésük alatt soha nem találkozott. Miközben több modern fogást és
technológiát ők vezettek be Magyarországon, mint a borjúcsülök
(ossobucco) vagy a molekuláris gasztronómia alkalmazása, ma már sok
hasonló igénnyel létrejött étterem működik, és egyre nagyobb árverseny
indult el közöttük. Emellett viszont úgy érzi, hiába teljesít
világszínvonalon, a nemzetközi útikalauzok elismerését nem tudja
kivívni. Mivel Magyarország gasztronómiai elismertsége ilyen alacsony,
egy magyar étteremnek sokkal többet kell teljesítenie másoknál, hogy
tényleg elhiggyék, képes a magas színvonalra.
Van válság, de nem olyan
Az
általános válságra utaló pánikhangulatot némiképp mérsékli a
Hungaroschrimp Kft. vezetője, Palotás Péter. Az éttermekbe beszállító
cégnek talán átfogóbb képe van az általános helyzetről. Szerinte a
forgalmon nem érezni a válság jeleit, egyszerűen arról van szó, hogy az
év végén valóban elmaradt sok cégnél a karácsonyi parti, így az
átlagnál magasabb decemberi felfutás is. A bezárásokról szóló híreket ő
egyedi eseteknek látja, és ennek okait inkább a rossz gazdálkodásnak
tulajdonítja. Úgy gondolja, hogy ennél most jelentősebb gondot okoz
nekik a válság másik hatása, hogy bár ők mindig időben és megfelelően
fizettek, az egész régió leértékelése miatt az importjaikat biztosító
bankok nem vállalnak többet kezességet a szállítmányokért.
Az
elsősorban a magas szintű gasztronómiában utazó Magyar Gasztronómiai
Egyesület elnöke, Molnár B. Tamás szerint a vendéglátásban
tapasztalható válság nem is annyira a pénzügyi válságnak és a
pánikhangulatnak köszönhető, hanem inkább annak, hogy Magyarország a
régióban vesztésre áll a turizmus csatájában. Miközben Prága szinte
tömve van turistákkal, nálunk lehangoló kihasználtság mellett működnek
a szállodák.
Mindeközben a gasztronómiában is vesztésre állunk
Prágával szemben, ahol az első étterem (a sors fintoraként pont az
ottani Four Seasons vendéglője) már megkapta a kitüntető
Michelin-csillagot, de a manapság egyik legrangosabb gasztrobirodalmat
építő Gordon Ramsay is ott nyitott éttermet. Az egyre népesebb számú
„foody” turisták pedig ezért inkább a cseh fővárost választják a rossz
hírű Budapest helyett. Molnár szerint mindemellett elképzelhető, hogy
ha valóban erősebb lesz a válság, akkor elindulhat egyfajta tisztulási
folyamat, és a divatosabb „dizájnhelyek” lemorzsolódhatnak, és a
szakmailag biztos lábakon álló éttermek izmosodhatnak.
Bár a vendéglátók szövetségének honlapja szerint a vendéglátás gazdasági helyzetét jól ismerik, és mindenkor aktualizált képük van róla, a szervezet csak január végén tudna adatokat adni a vendéglátóegységek forgalmáról, így csak a legutóbbi, novemberig aktualizált szállodai mutatószámok állnak rendelkezésre. A legutolsó KSH-adatok szerint a tavalyi év első tizenegy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel négy, a vendégéjszakák száma három százalékkal csökkent. A bruttó szobaárbevétel folyó áron összességében 4 százalékkal csökkent, emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el. A legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi három- és a fővárosi négy- és ötcsillagos egységekben volt. Augusztus óta majdnem minden hónapban – Nyugat-Magyarország kivételével – szinte minden régióban csökkent a vendégforgalom. A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban az összes kategóriában átlagosan 61 százalék fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 46–64 százalékos foglaltságot mértek.
Fotó: MTI
A vidéki éttermek fele máról holnapra él
A
turisztikai vesztes pozíciót látszik alátámasztani Böröcz Lajosnak, a
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége főtitkárának
szavai, aki azt állítja, hogy tavaly augusztusa óta a vendéglátásban a
helyzet folyamatosan romlik. Ez a szállodákban alacsonyabb átlagárakban
és romló foglaltsági mutatókban mutatkozott meg. A szilveszteri kép is
vegyes. Egyes szálló- és vendéglátóhelyek számára kiválóan sikerült, az
átlag azonban az előző időszakokat alulmúló, sok év óta a legrosszabb
mutatókat előállító év vége volt. Sokat rontott a helyzetünkön a
repülőtéri, majd a később az ehhez csatlakozó vasúti sztrájk is. Az
idei év pedig a jóslata szerint még rosszabb lesz, mint a tavalyi, a
szállodák előszerződései jóval hátrébb állnak, mint az előző évben,
valamint alacsonyabb átlagár és foglaltság várható.
A főtitkár szerint a munkahelyi vendéglátás során kiderült,
hogy tömegessé váltak az elbocsátások, és nő a munkanélküliek száma. Az
otthonmaradó asszonyok főznek otthon, így az étkezési szokások
átalakulása is tapasztalható. Mindkét tényező a munkahelyi étkezések
számának jelentős csökkenését eredményezi 2009-től. Ennek megfelelően
az ágazatban már meg is kezdték a leépítéseket.
„A gazdasági
válság nálunk a vendéglátásban nem most kezdődött, hanem akkor, amikor
önrész nélküli hitelekkel kezdték bombázni a lakosságot” – állítja az
1600 tagot számláló Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Pető
István. Ez szerinte durván három éve tart. A lakosság nagy része
tíz-tizenöt évre eladósodott. Azóta nem engedheti meg egy átlagos
magyar család, hogy akár havonta egyszer is étterembe menjen és
elköltsön egy diszkrét ebédet.
„Vidéki éttermeinkből a fele
máról holnapra él. Nincs pénzük még a tisztasági festésekre sem. Az
uniós fejlesztésihitel-lehetőségeket sem képesek kihasználni önrész
hiányában. Így aztán, legalább az ötven százalékuknak megpecsételődött
a sorsa” – jósolja az elnök.
Szerinte a recesszió ugyan nem
fog tovább tartani három-négy évnél, mert előbb-utóbb észhez fog térni
a gazdaság, de kivédeni sajnos nem tudják az éttermek. Úgy véli, a
recesszió hatását csak az állam tudja enyhíteni. Normális elvonási
rendszerrel és vállalkozóbarát gazdasági környezettel talán megmenthető
a mikro-, kis- és középvállalkozások fele, amelyek komoly létszámú
munkaerőt foglalkoztatnak.
A vendéglátóiparban megkeresett
szakemberektől megtudtuk, hogy a neves éttermek bezárásának, nehéz
helyzetének még a konkurensek sem örülnek. A legtöbben pedig úgy
gondolják, hogy még csak a válság előszeleit érezzük. Az igazán komoly
gondot abban látják, hogy ez a krízis akkor érkezik, amikor az éttermek
amúgy is igen nehéz helyzetben vannak. Sokan végül abban reménykednek,
hogy a recesszió tisztítótűzként működik majd, és a szakma javára válik.
fn.hu
|
|
Andy yyyyy írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
meogtwiclass https://eatrunclass.com/ The ...
jack karloss írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
The promotional texts on the Toto site have compelling ...
Andy yyyyy írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
View data https://baccaratfriend.com/ ...
jack karloss írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
information https://evokorea. com what i do not ...
Andy yyyyy írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
totositeku https://totositeku. com/ is a browser...
Andy yyyyy írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
read more https://totositedongsan.com/ ...
Andy yyyyy írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
website https://www.totocri. com/ One only needs to ...
kkyyy jac írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
here https://astrolabetv.com that is a incredible and ...
Andy yyyyy írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
website https://www. fknapredak.com/ This article...
jack karloss írta 3 hete a(z) SFI Affiliate fórumtémában:
엔트리파워볼 https://infogram. com/-1--1ho16vogvprk84n...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
De hogyan lesz pénz abból, ami ingyenes?
KI AKAR megoldást gondjaira?
ONLINE VÁLLALKOZÁS minimális befektetéssel. OTTHONÁBÓL végzett internetes munkával hosszú távú, biztos jövedelem kiegészítés.
Passzív jövedelem az interneten, otthonából napi pár perces online munkával. Az aukciós oldal bevételéből jutalékot fizet.